Fri frakt på alla ordrar över 599 kr! (Gäller ej Big'N'Heavy-produkter)

0

Lek För Livet

BR och Röda Korset vill under rubriken ”Lek För Livet” hjälpa barn som har det svårt – både i Sverige och i resten av världen. Det vill vi göra eftersom lek är både viktigt och sunt.

 

Lek hjälper barn att förstå sig själva, varandra och världen runt omkring dem. Lekar kan öppna upp världen för våra barn och hjälpa dem att förstå den.

 

Och barn är som tur är bäst i världen på att leka. Men barn har inte alltid möjlighet att leka när de tvingas fly, är ensamma eller lever i familjer som inte har så mycket pengar.

 

Några av de här barnen kan du hjälpa tillsammans med BR och Röda Korset. När du köper vår gulliga Röda Korset-björngår hela överskottet – hälften av priset – till Röda Korset och deras arbete med utsatta barn. Du kan också donera 60 kronor till Röda Korset så får du ett fint kort med en medalj som ditt barn kan klippa ut och ge till världens bästa lekkamrat. 

 

Röda Korset använder ofta lek och skapande i sitt arbete med barn, bland annat för att stärka barns förmåga att uttrycka känslor genom att leka lekar som ”måla dina känslor” och ”ballongvolley”. Du kan se lekanvisningarna nedan.

Lekanvisningar från Röda Korset

Avled i stället för att skälla

Det hjälper ofta inte att skälla på barnen, då blir de bara mer oroliga. Försök i stället avleda dem genom att prata om eller göra något annat, eller visa på andra möjligheter.

 

Berätta för barnen vad de får göra – i stället för vad de inte får göra

Det är enklare för barn när de vet vad de kan och bör göra, i stället för vad de inte får göra. Om du bara berättar för barn vad de inte får göra måste de själva omvandla informationen och räkna ut vad de kan göra i stället.

 

När du förmedlar ett budskap till barn, tänk på att fatta dig kort

Barn förstår sällan flera budskap samtidigt, så försök att bara säga en sak i taget.Spel och lekar från Röda Korset

 

Måla dina känslor

Syfte: Hjälpa barnen att lära sig om olika känslor och ge föräldrarna en chans att prata med sina barn om dessa känslor.

Ålder: Från cirka 6 år

Hur: Skriv ner alla känslor du kan komma på. Om ni är en större grupp kan ni brainstorma tillsammans och skriva ner alla känslor på ett stort papper. Måla sedan pappret i olika färger och dra ett streck till varje känsla (pappret medföljer).

 

Ballongvolley

Syfte: Lära barnen att samarbeta                    

Ålder: Från cirka 7 år

Hur: Rita upp en volleybollplan på golvet. Dela in deltagarna i två lag med högst fyra personer i varje.  Laget får en poäng när ballongen rör vid golvet på det andra lagets planhalva. Alla i laget måste ”röra” vid ballongen innan den får slås över på den andra planhalvan. 


Pdf

Lek för en bättre barndom i utsatta familjer

Att växa upp i en familj med små ekonomiska eller sociala medel kan få stora konsekvenser för barn. Röda Korset arbetar på många olika sätt för att förbättra vardagen för utsatta barnfamiljer. Bland annat leker de med barnen för att stärka deras förmåga att hantera svåra situationer och ger stöd till barnens aktiviteter efter skolan. 

Lek för att berätta om det svåra

Röda Korset ser till att det finns utrymme för stillsamma lekar i deras aktiviteter för barn, så att barnen genom leken kan berätta om sådant som annars skulle vara svårt att prata om. 

 

Pia Elisabeth Pedersen, samordnare för danska Röda Korsets pedagogiska enhet, minns särskilt en flickas teckning. Flickan hade sett sin mamma drunkna i Medelhavet under familjens flykt till Europa. En dag ritar flickan en båt och vatten.

 

”Hon tittar upp på mig och säger ”mama”. Hon ser på mig som om hon vill kontrollera att jag är redo att höra det. Sedan fortsätter hon att rita.”

 

Pia Elisabeth Pedersen betonar att det är viktigt att vuxna i sådana här situationer är närvarande, så att barnen känner att de kan lita på dem.   

 

”Jag kramade henne och satt med henne så länge hon behövde det.” 

 

Pia Elisabeth Pedersen förklarar att det kan vara lättare för barn att öppna sig inför en förskollärare än inför sin familj.   

 

”Flickan visste att hennes pappa var ledsen och barn gör ofta allt de kan för att deras föräldrar inte ska bli ännu ledsnare.”

 

n gör ofta allt de kan för att deras föräldrar inte ska bli ännu ledsnare.”

 

Vi använder cookies Acceptera Läs mer